HET LAATSTE GESPREK

Een cliënt en een functionaris zitten tegenover elkaar in de kale ruimte van Het Instituut. De uren tikken weg. Wat begint als een standaard bureaucratische afhandeling, verandert in een kafkaësk labyrint.

Het laatste gesprek is een gesprek tussen een doorgewinterde functionaris en een cliënt die van haar afhankelijk is. Hoe gaan beide partijen om met de speelruimte tussen de regels?

Gehring & Ketelaars geeft in Het laatste gesprek vorm aan een angst die voor iedereen herkenbaar is en voor miljoenen mensen werkelijkheid: dat je niet vrij bent om je eigen weg te gaan, maar dat een ander mens over jou beslist.

De voorstelling is gebaseerd op gesprekken met cliënten en functionarissen en speelt ook bij bureaucratische instanties waar G&K haar onderzoek deed.

Klik hier om de trailer te bekijken.

Lees het interview met Anne en Vera hier.

Na de eerste voorstellingen in december 2018 verzamelden we reacties van bezoekers:

“Een erg mooie voorstelling met soms (helaas) veel momenten van herkenning. Het heeft in ieder geval gezorgd voor een lange reflectie die avond.”

 “’Het laatste gesprek’ is een uitnodiging om na te denken hoe te voorkomen dat het protocol met al zijn regels, wetten en blind vertrouwen in de ‘onbegrensde’ mogelijkheden van de computerwereld, de eigen verantwoordelijkheid ondergraaft, onze maatschappij ontmenselijkt.”

“Ik heb kippenvel gehad, hard gelachen, veel herkend en nog meer ingezien. Deze voorstelling is een troost en een waarschuwing, een clownsact en een diepe reflectie. Franz Kafka’s Josef K. meets Jacques Tati’s Monsieur Hulot!” 

Uit de pers:

“Theater op zijn kafkaiaans.” – de Volkskrant

“Dat is het uitgangspunt: het moment dat de werkelijkheid verdwijnt achter die ondoordringbare muur van regels en wetten.” Theaterkrant

van en met: ANNE GEHRING, VERA KETELAARS / EMMA PELCKMANS
regie: NINA SPIJKERS, BELLE VAN HEERIKHUIZEN
tekst: VERA KETELAARS
compositie: MARK NIEUWENHUIS
decor: RUBEN WIJNSTOK
lichtontwerp & techniek: EDDY KONIJN
kostuums: MAARTJE PRINS
productie: BO VELTMAN
verdiepingsprogramma: ARJAN WIDLAK / KAFKABRIGADE
zakelijke leiding: TAMARA KEASBERRY /BUREAU TAMTAM
pr & marketing: LONNEKE VAN EDEN / BUREAU TAMTAM
foto (campagne): RANDY FOKKE
scènefoto’s: MOON SARIS

met dank aan: an kramer, uwv amsterdam, vluchtelingen in de knel, ind, dt&v, ministerie van justitie en veiligheid, wow en alle mensen die hun ervaringen hebben willen delen.

het laatste gesprek wordt mogelijk gemaakt door: amsterdams fonds voor de kunst (afk), prins bernhard cultuurfonds, fonds 21, stichting melanie, normafonds, lirafonds