Gehandicaptenzorgprijs

Zorginstelling Aveleijn heeft met het project Iedereen doet mee de gehandicaptenzorgprijs 2021 gewonnen. We zijn ongelooflijk trots op wat we binnen project IDOLS* hebben bereikt. We kregen de kans om een jaar lang met een aantal creatieven (eigenlijk langer want er zat een coronapauze tussen) vrij te onderzoeken hoe we de sociale participatie van mensen met een verstandelijke beperking konden vergroten. Zeven kunstenaars sprongen in het diepe, stelden zich open en gingen een unieke samenwerking aan, wat uitmondde in de expositie Wat je niet ziet bestaat niet wel! Die gaat zeker nog reizen!

Zeer dankbaar voor de vruchtbare samenwerking met Annemarie Wenzel, Sandra Boer, Mirjam Groot Beumer, Rob Dieleman, Ellen van Heek, Willem den Hartog, Mojgan Azimi Lisar, Aalt van de Glind, Chantal Ganglbauer, Danielle Spoelman, Angela van Regteren, Robert Schepers, Jasper Schutz, Sophie ten Wolde, Judela Vrolijk, Ineke Wolters, Ellis Jongerius, Milan Dorreboom, Idman Nur, Marian Geling, Lodi Deiman, Denise Harleman.

 

Iedereen doet mee

Sinds september 2019 werken we aan een prachtig project in Twente. Vanuit het landelijke project IDOLS hebben we de mogelijkheid gekregen om ons samen met een creatief consortium te buigen over het volgende maatschappelijke vraagstuk: hoe kun je de participatie van mensen met een verstandelijke beperking vergroten? Een enorm complexe vraag, echt iets voor ons! We hebben onderzoek gedaan, interventies gedaan, ons hart verpand… Nu, na een lange corona-pauze, werken we toe naar een openbaar eindproduct.

In de interactieve tentoonstelling Wat je niet ziet bestaat niet wel! zie je werk gemaakt door kunstenaarskoppels van mensen met en zonder beperking. Het werk en hun (en ons) maakproces vinden een plek in de tentoonstelling. We ontwikkelen handvatten voor mensen met en zonder beperking om elkaar beter te ontmoeten. We vinden namelijk dat we elkaar vaker moeten zien, en béter. Voorbij vooroordelen en labels. Voorbij ongemak en onwetendheid. In respect voor elkaar verschillen en in bewustzijn van de overeenkomsten.

Wordt vervolgd met data en meer informatie!

Met Concordia – Annemarie Wenzel, Mirjam Groot Beumer, Rob Dieleman, Sandra Boer, Aveleijn, LFB, Prokkel, Gemeente Enschede.

Het laatste gesprek

De tournee van Het laatste gesprek is in volle gang. Mis ‘m niet. Heel mooi hoe de gesprekken na afloop gaan over de mechanismen van de bureaucratie, over de persoonlijke ervaringen die het publiek heeft gehad (als cliënt of functionaris), en fijn om te horen dat mensen op het puntje van hun stoel heben gezeten. Emma Pelckmans heeft haar vuurdoop als vervanger van Vera gehad, dus de tweede helft van de tour is net weer anders dan de eerste helft.

We spelen (fragmenten van) de voorstelling ook soms op congressen of in organisaties. Dat willen we nog meer! Mocht je werken in een grote bureaucratische organisatie waar wel een gesprek over de werking van die bureaucratie t.o.v. de menselijke maat gevoerd mag worden, schroom niet om contact op te nemen. We kunnen ook helpen met het inbedden van de voorstelling binnen je organisatie.